Barion Pixel

Kedves Vásárlóink!

A megnövekedett rendelésszám miatt,  a csomagok feldolgozásában és kiszállításában 2- 3 munkanap csúszás lehetséges! Kérjük, ezt a rendelés leadásánál vegyék figyelembe! Köszönjük türelmüket! 

 

Füvesítés, fűmagkeverék választás

2022. 04. 08. 00:00:00

Füvesítés, fűmagkeverék választás

A füvesítésnek két módja létezik, egyrészt a fűmagról történő telepítés, fűmagvetés - mely lehet kézi, vagy gépi, akár hidrovetés- másrészt a gyepszőnyeg, gyeptégla fektetése.

Amennyiben a fűmagvetés mellett döntünk fontos, hogy jól válasszunk minőségi fűmagot, fűmagkeveréket, mert így a gyepfelület jövőjét alapozzuk meg. A megfelelően kiválasztott keverék biztos alapot nyújt a gyeppel szemben támasztott megrendelői igényeknek.

Általánosságban kijelenthetjük, hogy a vetés a legolcsóbb megoldási módja a füvesítésnek. Ez esetben magunk dönthetjük el, hogy milyen fűmagkeveréket használunk a pázsit kialakításához.

Az egyértelmű, hogy a jó minőségű, megfelelő tisztaságú fűmag használata elengedhetetlen a szép pázsit létrehozásához. Kiváló választás a Barenbrug, ICL, vagy a DLF profi, minőségi fűmagkeverékek használata.

Ám amikor fontos a gyors telepítés és az időjárási körülmények is kedvezőtlenebbek a magról történő telepítéshez, a gyepszőnyeg, gyeptégla lehet a megoldás.

A fűmagkeverékek alkalmazástól függően különböző felhasználásra lehetnek díszgyep, sportgyep, vagy játék, árnyéki, felülvetésre, regenerációra stb. keverékek. A nagyobb teherbírást igénylő gyepekhez általában az angol perje fajtákat használják nagyobb arányban a keveréken belül, a disz pázsitnak szánt területekre azonban elsősorban a finomlevelű fajok, például a vörös csenkesz fajtáit.

A fűfajoknak és a fajtáknak meg kell felelniük a különböző minőségi követelményeknek és terhelésnek. Az ilyen típusú fűfélék nemesítése bonyolult és költséges, így a kiváló minőségű fűmagkeverékek árai nem olcsók. Viszont a kiváló minőségű fűmagkeverékekbe történő beruházás nagyon gyorsan megtérül, mivel magas tisztasággal és csírázóképességgel bírnak, ellenállóbbak a terheléssel és a betegségekkel szemben. Ennek eredményeként sokkal kevesebb időt és pénzt költünk a kopasz foltok gyomlálására és újra telepítésére.

A vetést általában tavasszal vagy ősszel érdemes elvégezni, az őszi telepítési időszak kedvezőbbnek mondható. Egy gondos talajelőkészítéssel és megfelelően telepített öntözőrendszerrel nyári időszakban is vethetünk!

Fontos és a ma már szinte elengedhetetlen egy jól kivitelezett öntözőrendszer telepítése is, megelőzvén a talajjavítást és magvetést!

Egy jól megépített és az évszaknak megfelelően beállított öntözőrendszer, gazdaságos és hasznos tud lenni kertünkben!

A fáradságos és felületes öntözés helyett, a precízebb, ritkábban de a teljes gyökérzónát beöntöző rendszert kézzel nem tudunk, vagy csak nagy időráfordítással pótolni.

A füvesítés lépései

1. A talaj előkészítése, talajszerkezet és minőség javítása

Nagyon fontos lépés a talaj megfelelő előkészítése, mivel ez jelentősen befolyásolja a füvesítés végső eredményét, minőségét és az újonnan vetett gyepterület fenntarthatóságát. A füvesítés megkezdése előtt érdemes alapos, totális gyomirtást végezni. A kezelt területet a kezelést követően 10-14 napot pihentetni kell, ez alatt az idő alatt fejti ki a vegyszer a hatását. Vagy a környezetre teljesen ártalmatlan kartonpapíros módszer is megfelelő lehet, bár itt a nagyobb területekkel már nehezen boldogulnánk.

Gyűjtsük össze az elpusztult növényi maradványokat, és szedjük fel a kavicsokat és köveket is, hogy a későbbiekben ne okozzon semmiféle gondot, egyenletesen tudjon fejlődni az újonnan vetett fű. A talajt ezt követően lazítsuk fel, ez történhet ásóval, talajmaróval stb.

A talajlazítást követően egyengessük el a területet. Ehhez a munkához lapátot és széles gereblyét használhatunk. Majd következik a trágyázás. Műtrágyát, de részünkről mi magas szervesanyag tartalmú, vagy teljesen szerves alapú gyeptrágyát a javasolnánk kijuttatni, majd forgassuk azt be a talajba. A megfelelő talajélet beindításához és fenntartásához a szerves tápanyagutánpótlás, a humusz - huminsav pótlása és a talaj mikrobiológiájának beindítása és fenntartása elengedhetetlen, hogy gyepünk hosszú távon is egészséges maragdon és szépen fejlődjön. Ebben nyújthatnak segítséget a különböző talajjavítók és talajoltók, valamint a szerves gyeptrágyák, gyeptápok.

A kisebb egyenetlenségeket gereblyével, illetve simítóval tüntethetjük el, majd könnyű hengerrel menjünk át a területen.

2. A fűmag elvetése:

Nagyon fontos, hogy kiváló minőségű fűmagkeveréket válasszunk, mert csak így kapjuk meg a kívánt eredményt. Általában kb. 40-45 gramm fűmagot szánjunk egy négyzetméterre. A fűmag egyenletes kiszórása után gereblyével finoman /0,5-1 cm/ takarjuk az elvetett fűmagot talajjal, teremtsük meg a csírázáshoz optimális viszonyokat a magvak számára.

A gereblyézést követően alaposan hengerezzük át a területet, visszatömörítve ez által a fellazított felső talajréteget.

3. Gondozás, az első fűnyírás:

A kelőfélben, növekedésben lévő füvet naponta akár három alkalommal is érdemes öntözni annak érdekében, hogy egyenletes, gyors kelést érjünk el. Kb. 2-3 hétig tart ez az időszak, ekkora már erősödik a fű gyökere, valamint levelesedik annyira, hogy a föld beárnyékolásával csökkentse annak párolgását.

Ha már kb. 7-8 cm-esre nőtt a fű, megejthetjük az első fűnyírást. Tartsunk egy öntözésmentes napot, majd ezt követően 4-5 cm hosszúra nyírjuk le a füvet!

A szép gyep titka a folyamatos ápolás, amely magában foglalja a rendszeres és időben történő öntözést, nyírást, tápanyag-utánpótlást, esetleges növényvédelmet, melyben az organikus szerek használatát részesítsük előnyben.