Barion Pixel
Kategóriák
29 000Ft felett díjmentes
29 000Ft felett díjmentes
GLS, MPL és FoxPost csomagautomatába, valamint Packeta kis csomagok esetén
Gyors szállítás, akár másnapra
Gyors szállítás, akár másnapra
GLS, DPD futárszolgálattal 59 000Ft felett díjmentes egy csomagban max 40Kg-ig!
Packeta csomagpontba már 990Ft tól
Packeta csomagpontba már 990Ft tól
Kis csomagok esetén
Diospyros kaki 'Tipo' - Datolyaszilva K5
8.500 Ft

Diospyros kaki 'Tipo' - Datolyaszilva K5

8.500 Ft
Cikkszám: GKS70049
Elérhetőség: 11 db raktáron
Várható szállítás: 2025. november 04.

Leírás és Paraméterek

A datolyaszilva (Diospyros kaki) a Himalájában, Mianmar, Thaiföld, Indokina, Kína, Korea és Japán hegységeiben honos. A szubtrópusokon és a trópusi hegyvidékeken 1000 méter felett világszerte termesztik. A növény kétlaki, a hím és nő virágok külön egyeden vannak. Viszont mag nélküli terméseket (parthenocarp) a nőivarú példányok megtermékenyítés nélkül is hoznak. Levelei fényes, bőrszerű, sötétzöldek, melyek ősszel sárgára vagy narancsos színre színesednek. Virága apró, illatos, jelentéktelen, késő tavasszal, nyár elején nyílik. A gyümölcsök ősszel kezdenek érni. A hamvaszöld, viaszos gyümölcsök ősszel, a lombszíneződéssel egy időben színeződnek, citrom, narancs vagy vörös színt kapnak, és a termések lombhullás után is sokáig a fán maradnak. Éretlenül nagyon sok csersavat tartalmaz (néhány fajtát kivéve), ezért így fogyasztásra nem alkalmas. Tárolás és utóérés után narancssárga húsa puha, édes sárgabarack-dzsem ízű. Végmagassága 6-10 m.

A datolyaszilva beltartalmi értéke: Gyümölcs- és szőlőcukor-tartalma eléri a 17-25%-ot, szervessav-tartalma a 9%-ot. Csersavat, citromsavat és almasavat is tartalmaz. 100 g gyümölcs energiaértéke 70 kalória. Jelentős az A-, C-, P-vitamin tartalma, de van még benne B1, B2 és E-vitamin is. Mikroelemek közül: kálium, magnézium és a jód, jelentős mértékben van jelen a vas, a kálcium és a foszfor, kisebb mennyiségben a mangán és a réz; nagy a rost- és a pektin tartalma is.

A ‘Tipo’ fajta az egyik legismertebb és legelterjedtebb olasz datolyaszilva, amely a keleti datolyaszilva (Diospyros kaki) nemesített változata. Főként Olaszország középső és déli vidékein, valamint Spanyolországban és a mediterrán térségben terjedt el, de Magyarország déli, védett fekvésű vidékein termeszthető biztonságosan.

Érési ideje: Középkései érésű fajta, termése október végétől november elejéig szedhető. Az érett gyümölcs a fán is hosszan tartható, de a teljesen beérett példányokat célszerű száraz, hűvös helyen (5–10 °C-on) tárolni, ahol 1–2 hét alatt érik fogyaszthatóvá.

Gyümölcs jellemzése: Termése nagy vagy igen nagy méretű, lapított gömb alakú, narancsvörös színű, sima héjú. Húsa éretten puha, lédús, narancssárga, magas cukortartalmú és kellemesen fűszeres ízű. A fajta magas csersavtartalmú, ezért a gyümölcs frissen, kemény állapotban nem fogyasztható. Ehetővé válik, ha a csersav lebomlik, ami természetes úton – például néhány napig 18–22 °C-on, vagy gyorsított eljárással 15–20 °C-on, 3–5 napig tárolva, zárt térben alma vagy banán mellé helyezve – történik. A csersavbontás után a gyümölcs húsának íze rendkívüli, édes, krémes és különlegesen zamatos lesz. Magja megpörkölve kávépótló.

Hajtásrendszer jellemzése: Középerős növekedésű, jól elágazó, szellős koronát nevel. Fiatalon felfelé törő, később ívesen széthajló ágrendszer jellemzi. Metszést jól viseli, koronája rendezett, esztétikus megjelenésű. Ősszel aranysárgára színeződő levelei díszértéket adnak a kertnek.

Termőképesség jellemzése: Korán termőre fordul, rendszeresen és bőven terem. Termései egyöntetűek, jól tűrik a szállítást, és hűvös helyen hosszabb ideig tárolhatók. 

Porzói: ÖNTERMÉKENY!, de más datolyaszilva-fajták jelenlétében a termések mérete és cukortartalma tovább növekedhet. Jó porzói a ‘Vaniglia’ és a ‘Cioccolatino’.

Datolyaszilva alanyok:

Diospyros kaki saját oltvány:A legegyszerűbb megoldás, amikor a fajtát saját magáról oltják. A fa erős növekedésű, bőtermő, de fagyzugos helyeken érzékeny lehet.

Diospyros lotus: Kis-ázsiai származású fajta, mely kisebb növekedésű, a fák kompaktabbak lesznek, és javítja a fagytűrést. Gyakran használják a kisebb kertekbe, ahol a fa nem nőhet túl magasra.

Diospyros virginiana (amerikai datolyaszilva): Ellenállóbb az alacsony hőmérsékletekkel szemben, erős gyökérzetet ad, növeli a fagytűrést, de a kompatibilitás nem minden kaki fajtával tökéletes, ezért elővigyázatosság szükséges.

Néhány datolyaszilva összehasonlító táblázata:

Fajta

Íz

Csersavasság

Növény jellemzők

Tipo

Nagyon édes és finom ízű, a megpuhult datolyaszilvák klasszikus ízével.

Frissen magas csersav tartalmú, tárolás után fogyasztható

Közepes növekedésű, dekoratív lomb, bőséges termés. Olaszországban az egyik legelterjedtebb fajta, jó a repedéssel szembeni ellenállása.

Rojo Brillante

Nagyon édes és aromás, miután teljesen beérett és megpuhult.

Frissen magas csersavtartalom, tárolás után fogyasztható

Közepes növekedésű, lomb ősszel élénk vörös, dekoratív. Spanyol eredetű fajta, igen bőtermő és magmentes, ha nincs beporzó fajta a közelben.

Rojo Rosso Brillante

Édes, aromás

Magas csersav tartalmú, tárolás után fogyasztható

Közepes–nagy növekedésű, lomb élénk vörös, bőséges termés

Cioccolatino

Nagyon édes és aromás ízű. Az éretlen gyümölcs húsa ropogós.

Alacsony csersavtartalom, szüretelés után fogyasztható. Függ a beporzástól. Ha beporzás történik, ropogós húsú, foltos gyümölcsöket hoz.

Kompakt növekedésű, korán termő. Beporzó jelenlétét igényli a jellegzetes mintázat kialakulásához és a korábbi éréshez. Beporzás nélkül fanyar marad, és utóérlelést igényel.

Vaniglia

    Édes, intenzív ízű, enyhe vaníliás utóízzel.

Frissen közepes csersav, tárolás után édes. Függ a beporzástól. Ha beporzás történik, ropogós húsú gyümölcsöket hoz.

Közepes növekedésű, korán termő, dekoratív lomb. Szintén beporzástól függ a ropogós húsú, nem fanyar állapota. Jól alkalmazkodik a különféle éghajlatokhoz, és jól bírja a hideget.

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.