Leírás és Paraméterek
A datolyaszilva (Diospyros kaki) a Himalájában, Mianmar, Thaiföld, Indokina, Kína, Korea és Japán hegységeiben honos. A szubtrópusokon és a trópusi hegyvidékeken 1000 méter felett világszerte termesztik. A növény kétlaki, a hím és nő virágok külön egyeden vannak. Viszont mag nélküli terméseket (parthenocarp) a nőivarú példányok megtermékenyítés nélkül is hoznak. Levelei fényes, bőrszerű, sötétzöldek, melyek ősszel sárgára vagy narancsos színre színesednek. Virága apró, illatos, jelentéktelen, késő tavasszal, nyár elején nyílik. A gyümölcsök ősszel kezdenek érni. A hamvaszöld, viaszos gyümölcsök ősszel, a lombszíneződéssel egy időben színeződnek, citrom, narancs vagy vörös színt kapnak, és a termések lombhullás után is sokáig a fán maradnak. Éretlenül nagyon sok csersavat tartalmaz (néhány fajtát kivéve), ezért így fogyasztásra nem alkalmas. Tárolás és utóérés után narancssárga húsa puha, édes sárgabarack-dzsem ízű. Végmagassága 6-10 m.
A datolyaszilva beltartalmi értéke: Gyümölcs- és szőlőcukor-tartalma eléri a 17-25%-ot, szervessav-tartalma a 9%-ot. Csersavat, citromsavat és almasavat is tartalmaz. 100 g gyümölcs energiaértéke 70 kalória. Jelentős az A-, C-, P-vitamin tartalma, de van még benne B1, B2 és E-vitamin is. Mikroelemek közül: kálium, magnézium és a jód, jelentős mértékben van jelen a vas, a kálcium és a foszfor, kisebb mennyiségben a mangán és a réz; nagy a rost- és a pektin tartalma is.
A ‘Tipo’ fajta az egyik legismertebb és legelterjedtebb olasz datolyaszilva, amely a keleti datolyaszilva (Diospyros kaki) nemesített változata. Főként Olaszország középső és déli vidékein, valamint Spanyolországban és a mediterrán térségben terjedt el, de Magyarország déli, védett fekvésű vidékein termeszthető biztonságosan.
Érési ideje: Középkései érésű fajta, termése október végétől november elejéig szedhető. Az érett gyümölcs a fán is hosszan tartható, de a teljesen beérett példányokat célszerű száraz, hűvös helyen (5–10 °C-on) tárolni, ahol 1–2 hét alatt érik fogyaszthatóvá.
Gyümölcs jellemzése: Termése nagy vagy igen nagy méretű, lapított gömb alakú, narancsvörös színű, sima héjú. Húsa éretten puha, lédús, narancssárga, magas cukortartalmú és kellemesen fűszeres ízű. A fajta magas csersavtartalmú, ezért a gyümölcs frissen, kemény állapotban nem fogyasztható. Ehetővé válik, ha a csersav lebomlik, ami természetes úton – például néhány napig 18–22 °C-on, vagy gyorsított eljárással 15–20 °C-on, 3–5 napig tárolva, zárt térben alma vagy banán mellé helyezve – történik. A csersavbontás után a gyümölcs húsának íze rendkívüli, édes, krémes és különlegesen zamatos lesz. Magja megpörkölve kávépótló.
Hajtásrendszer jellemzése: Középerős növekedésű, jól elágazó, szellős koronát nevel. Fiatalon felfelé törő, később ívesen széthajló ágrendszer jellemzi. Metszést jól viseli, koronája rendezett, esztétikus megjelenésű. Ősszel aranysárgára színeződő levelei díszértéket adnak a kertnek.
Termőképesség jellemzése: Korán termőre fordul, rendszeresen és bőven terem. Termései egyöntetűek, jól tűrik a szállítást, és hűvös helyen hosszabb ideig tárolhatók.
Porzói: ÖNTERMÉKENY!, de más datolyaszilva-fajták jelenlétében a termések mérete és cukortartalma tovább növekedhet. Jó porzói a ‘Vaniglia’ és a ‘Cioccolatino’.
Datolyaszilva alanyok:
Diospyros kaki saját oltvány:A legegyszerűbb megoldás, amikor a fajtát saját magáról oltják. A fa erős növekedésű, bőtermő, de fagyzugos helyeken érzékeny lehet.
Diospyros lotus: Kis-ázsiai származású fajta, mely kisebb növekedésű, a fák kompaktabbak lesznek, és javítja a fagytűrést. Gyakran használják a kisebb kertekbe, ahol a fa nem nőhet túl magasra.
Diospyros virginiana (amerikai datolyaszilva): Ellenállóbb az alacsony hőmérsékletekkel szemben, erős gyökérzetet ad, növeli a fagytűrést, de a kompatibilitás nem minden kaki fajtával tökéletes, ezért elővigyázatosság szükséges.
Néhány datolyaszilva összehasonlító táblázata:
| Fajta | Íz | Csersavasság | Növény jellemzők | 
| Tipo | Nagyon édes és finom ízű, a megpuhult datolyaszilvák klasszikus ízével. | Frissen magas csersav tartalmú, tárolás után fogyasztható | Közepes növekedésű, dekoratív lomb, bőséges termés. Olaszországban az egyik legelterjedtebb fajta, jó a repedéssel szembeni ellenállása. | 
| Rojo Brillante | Nagyon édes és aromás, miután teljesen beérett és megpuhult. | Frissen magas csersavtartalom, tárolás után fogyasztható | Közepes növekedésű, lomb ősszel élénk vörös, dekoratív. Spanyol eredetű fajta, igen bőtermő és magmentes, ha nincs beporzó fajta a közelben. | 
| Rojo Rosso Brillante | Édes, aromás | Magas csersav tartalmú, tárolás után fogyasztható | Közepes–nagy növekedésű, lomb élénk vörös, bőséges termés | 
| Cioccolatino | Nagyon édes és aromás ízű. Az éretlen gyümölcs húsa ropogós. | Alacsony csersavtartalom, szüretelés után fogyasztható. Függ a beporzástól. Ha beporzás történik, ropogós húsú, foltos gyümölcsöket hoz. | Kompakt növekedésű, korán termő. Beporzó jelenlétét igényli a jellegzetes mintázat kialakulásához és a korábbi éréshez. Beporzás nélkül fanyar marad, és utóérlelést igényel. | 
| Vaniglia | Édes, intenzív ízű, enyhe vaníliás utóízzel. | Frissen közepes csersav, tárolás után édes. Függ a beporzástól. Ha beporzás történik, ropogós húsú gyümölcsöket hoz. | Közepes növekedésű, korán termő, dekoratív lomb. Szintén beporzástól függ a ropogós húsú, nem fanyar állapota. Jól alkalmazkodik a különféle éghajlatokhoz, és jól bírja a hideget. | 
 
                 Növények
                Növények
     
  Kert és Otthon
                Kert és Otthon
     Növényvédő szer
                Növényvédő szer
     Öntözéstechnika
                Öntözéstechnika
     Szivattyúk
                Szivattyúk
     Gépek
                Gépek
     
				 Kézi locsolás
                Kézi locsolás
     
                 Tótechnika
                Tótechnika
    