Barion Pixel
Kategóriák
29 000Ft felett díjmentes
29 000Ft felett díjmentes
GLS, MPL és FoxPost csomagautomatába, valamint Packeta kis csomagok esetén
Gyors szállítás, akár másnapra
Gyors szállítás, akár másnapra
GLS, DPD futárszolgálattal 59 000Ft felett díjmentes egy csomagban max 40Kg-ig!
Packeta csomagpontba már 990Ft tól
Packeta csomagpontba már 990Ft tól
Kis csomagok esetén
Ribes rubrum 'Red Rovada' - Piros ribiszke K3,5L
3.950 Ft

Ribes rubrum 'Red Rovada' - Piros ribiszke K3,5L

3.950 Ft
Cikkszám: GKS70192
Elérhetőség: 11 db raktáron
Várható szállítás: 2025. november 04.

Leírás és Paraméterek

A ‘Red Rovada’ holland nemesítésű, kiváló minőségű piros ribiszke fajta, amelyet kimondottan ipari és házikerti termesztésre fejlesztettek ki. Európa-szerte elterjedt, különösen kedvelt a stabil terméshozam és a hosszú, mutatós fürtjei miatt. Legjobban humuszban gazdag, jó vízelvezetésű, tápanyagban bővelkedő talajokon fejlődik, de ellenállóbb a kevésbé ideális körülményekkel szemben is. A fekete ribiszke igényesebb a talajra (szerves anyagban gazdag és enyhén savas), míg a piros ribiszke toleránsabb. A meszes és pangóvizes területeket nem bírja. A tápanyagot tekintve a piros ribiszke káliumban, míg a fekete ribiszke nitrogénben gazdagabb talajt igényel. A túlzottan forró, napos helyeket, különösen a déli lejtőket kerülni kell. A fekete ribiszke érzékeny az erős napsugárzásra. Öntözni főleg a virágzás és legfőképpen a termés érlelésének időszakában szükséges. 

Érési ideje: Késői érésű fajta, termése július végén–augusztus elején szedhető. A fürtök bogyói nem egyszerre érnek, így a szüret több menetben történik, ami lehetővé teszi az egyenletes minőségű termés betakarítását.

Gyümölcs jellemzése: Hosszú, tömött fürtöket nevel, rajtuk nagy, fényes, mélypiros bogyókkal. A bogyók húsa szilárd, kellemesen savas, zamatos ízű. Héja vékony, de jól szállítható, így kereskedelmi célokra is alkalmas. A gyümölcs jól tárolható és hűtve akár 1–2 hétig is megőrzi frissességét.

Gyümölcs beltartalmi értékei: Igen sok vitamint tartalmaz: C-vitamin 80-300 g, P-vitamin 500-3800 mg%, provitamin A (karotin) 0,14-2 mg, B1 vitamin (tanin) 0,04 mg%, B2 vitamin 0,06 mg%. Átlagosan 4-13 % cukrot, főleg szőlőcukrot (glükóz), gyümölcscukrot (fruktóz) és kevés nádcukrot (szaharóz) tartalmaz. Értékes az ásványi só összetétele, különösen gazdag káliumban, magnéziumban és vasban. A fekete ribiszke vitamin-tartalma 3-5-ször nagyobb, mint a piros ribiszkéé. A fekete ribiszke a vitamin-, antioxidáns- és flavonoidtartalom révén kiváló immunerősítő és egészségmegőrző hatású.

Hajtásrendszer jellemzése: A bokor erős növekedésű, felfelé törő, jól kezelhető habitusú. Hajtásai merevek, egyenesek, a növény szerkezete kompakt, ami megkönnyíti a betakarítást. Metszéssel fiatalon tartható, és rendszeres ifjítás mellett hosszú életű. Magassága 1-1,5 m.

Termőképesség jellemzése: Nagyon bőtermő és megbízható fajta. Termése évről évre kiegyenlített, az ültetvényekben is egyenletes minőséget biztosít. Kiválóan reagál a gondos tápanyag-utánpótlásra és az öntözésre.

Porzói: Öntermékeny fajta, idegen beporzó nélkül is megbízhatóan terem, de más piros ribiszke fajtákkal együtt telepítve a terméshozam tovább növelhető.

Kártevői, betegségei: Kiváló ellenálló képességet mutat a ribiszkerozsda és az amerikai lisztharmat ellen, de érzékeny lehet a ribiszkemolyra és levéltetvekre, ezért a rendszeres növényvédelem javasolt.

Felhasználása: Kiemelkedő minőségű, friss fogyasztásra, sütemények díszítésére, lekvárnak, dzsemnek, gyümölcslének és borkészítésre is kiváló. Kiváló fagyaszthatósága miatt ipari feldolgozásra is keresett.

Gyógyhatása: Magas C-vitamin- és antioxidáns-tartalma révén erősíti az immunrendszert, javítja a sejtek regenerációját és segíti a szabadgyökök semlegesítését. Rendszeres fogyasztása támogathatja az érrendszeri egészséget, és segíthet a szervezet természetes méregtelenítő folyamataiban.

Előnye: Hosszú fürtű, nagy bogyójú, mutatós és bőtermő fajta, amely friss fogyasztásra és ipari feldolgozásra egyaránt kiváló. Ellenálló, stabil minőséget adó, látványos gyümölcsű fajta.

 

A piros ribiszke metszése

Alakító metszés (ültetés után): Az ültetés után az ágakat 3-5 rügyre vágja vissza, hogy a bokor megerősödjön és jól elágazzon. A gyenge, elhalt vagy sérült ágakat távolítsa el. Válasszon ki 5-7 erős vesszőt, amelyek a bokor vázát fogják alkotni. A későbbi években ezeket nevezzük termőkaroknak. 

Fenntartó metszés (harmadik évtől):  A termőkaroknak választott vesszők 3-4 éves korukig teremnek a leggazdagabban. Ezután termőképességük csökken, ezért fokozatosan le kell cserélni őket. Évente vágja ki a legidősebb, 4-5 éves termőkarok közül 1-2 darabot tőből. Ezzel teret enged a fiatalabb, erősebb hajtásoknak. A tőből növő, friss, egyéves hajtások közül válasszon ki 1-2 legerősebb vesszőt, és ne vágja vissza. Ezeket a következő évben termőkarrá nevelheti. A többi tőhajtást vágja ki. Távolítsa el a befelé növő, egymást keresztező vagy túl sűrűn álló ágakat. A bokor közepe legyen szellős, hogy a napfény minden termő részre eljusson. A termőkarok oldalhajtásait rövidítse meg 10-20 cm-re, 1-2 rügyre visszavágva a bokor belseje felé növő részeket. A lefelé lógó ágakat is vágja vissza a felfelé álló rügyek felett. 

Radikális ifjító metszés (elhanyagolt bokroknál): Ha egy nagyon elhanyagolt, öreg bokrot szeretne megújítani, tél végén vágja le az összes hajtást tőből, a talaj szintje fölött. A következő évben a bokor fiatal hajtásokkal indul újra.

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.